Då en kollega på jobbet fyllde år, i vintras, tänkte jag passa på att lyxa till fikat med en hemmagjord prinsesstårta. Det blev en klassisk prinsesstårta med ljusa, luftiga bottnar, vaniljkräm (recept Johan Sörberg), hallon och grädde.
500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör
Gör så här:
- Koka upp mjölken tillsammans med de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret. Ta kastrullen av värmen och låt stå i 5-10 minuter.
- Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
- Vispa äggulorna, resten av strösockret samt maizena luftigt, vänd sedan ner blandnngen i vaniljmjölken.
- Koka upp din vaniljkräm under omrörning, låt koka i ett par minuter.
- Ta bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl sedan vaniljkrämen.